M-6958

Op deze foto berust een auteursrecht. Foto: Collectie StH

Informatie

Automerk: Cadillac
Soort voertuig: Ambulance
Bouwjaar: 1939
Provincie: Gelderland
Dienst en standplaats: Oldebroek | garage Stouwdam, Oldebroek
Datum indienst: 10-1950
Datum uitdienst: 11-1959

Opmerkingen

De Elburger Courant van 13 oktober 1950 bericht over deze ambulance als volgt: “Een aanwinst is de nieuwe ziekenambulanceauto, welke garage Stouwdam heeft aangeschaft. Deze ziekenwagen is geheel volgens de eisen ingericht, voorzien van een vaststaande uitschuifbare brancard, zitplaatsen voor begeleidende en verdere toebehoren. Indien nodig kan deze wagen zelf plaats bieden aan 2 brancards. De aanschaffing van deze auto betekent een grote verbetering in het bestaande ziekenvervoer”.
Zo konden er dus indien nodig met deze ambulance ook twee patiënten tegelijkertijd liggend vervoerd worden naar een van beide ziekenhuizen in Zwolle.

Deze tweedehands Cadillac uit 1939 heeft vermoedelijk eerst als ambulance dienst gedaan bij een GGD ergens in het land. Deze wagen kwam dus vanaf 1950 in Oldebroek terecht voor ziekenvervoer en werd gestationeerd bij de garage die gevestigd was aan de Dorpsstraat E161 (later werd dit adres veranderd in Zuiderzeestraatweg 126). Blijkbaar was de motor technisch niet meer in orde en legde Stouwdam er een Ford-V8 motorblok in, waarna de wagen weer prima dienst kon doen. De wagen kreeg het provinciale kenteken M-6958 en heeft ook een andere bumper gekregen die kwam van een Mercury uit 1947/1948. Het zal zeker een bijzondere en opvallende verschijning zijn geweest in het dorp Oldebroek.