Oldebroek | garage Stouwdam

1950-1959 | Dorpsstraat E 161


In 1934 begint Willem Stouwdam in een loods achter de woning met verkoop en reparatie van (vracht)auto’s, motoren, bromfietsen en tractoren en laat zich in 1941 inschrijven bij de Kamer van Koophandel te Zwolle als „garage Stouwdam” (bron: Elburger Courant 27-05-1941) Hij koopt eind jaren veertig ook een Citroën Avant om daarmee taxiwerk in de regio te kunnen verrichten. Al snel blijkt dat men daar in de loods achter het huis over onvoldoende ruimte beschikt en wordt naar een andere geschikte plek uitgekeken. Als er dan eind veertiger jaren, aan de overzijde van de weg, een boerderij te koop komt, koopt Willem deze boerderij en wordt die afgebroken. Stouwdam start daar aan de overzijde van de weg, eerst met een Esso-benzinepomp, maar in 1961 wordt op die plek ook het hele garagebedrijf gebouwd.

Willem koopt in 1950 een tweedehands ziekenauto. Dit betrof, in tegenstelling tot de wagen bij Van de Streek, een echte ambulance die dus voor een inzet niet eerst omgebouwd moest worden.

Elke huisarts kon in die tijd zelf kiezen wie hij bij een ongeval of een zieke alarmeerde, waardoor de ene keer Klaas van de Streek (die ook in die zelfde periode ziekenvervoer uitvoerde in Oldebroek) kwam voorrijden en in een ander geval deze opvallende tweekleurige Cadillac, als de huisarts belde met het telefoonnummer 259 van Stouwdam. Bij een melding ging Willem alleen op pad met deze ambulance en indien hij niet kon dan ging ook wel eens zijn overbuurman Hendrikus (H.A.) van Beek op pad met de Cadillac. Bij ongevallen was het soms ook een strijd of sport wie er als eerste ter plaatse was, want die ambulance zou dan het slachtoffer mogen vervoeren naar het ziekenhuis.

 

Ambulance archief

Tot:

reset filters