E-17

Informatie

Automerk: Darracq
Soort voertuig: Ambulance
Bouwjaar: 1912
Provincie: Overijssel
Dienst en standplaats: Zwolle | Sietsma & Bremer #, Zwolle
Datum indienst: 02-1913
Datum uitdienst: 10-1922

Opmerkingen

In 1913 kocht rijwiel- en automobielhandel Sietsma & Bremer een donkerblauwe Darracq ziekenauto. De firma zat aan de Luttekestraat en de Ossenmarkt en werd gedreven door G. Sietsma. Volgens een krantenartikel in de Zwolsche Courant (dd 22 februari 1913) was het een bijzonder lange, donkerblauwe, wagen die was gebouwd op een Darracq-chassis en werd door sterke lange veeren tegen schokken behoed.

Tevens wordt aangegeven dat de ingang van de brancard eigenaardig was, “waarbij door een practische uiterst eenvoudige vinding, een heele voorhoek van het gesloten gedeelte geopend wordt en de zieke op het bed zonder eenige moeite naar binnen geschoven kan worden. Hierdoor wordt vooral de stofvrijheid bevorderd. De afwerking binnen is keurig en volgens strenge hygienische eischen. Het Mahoniehout kan gemakkelijk gereinigd worden. Naast het veerend bed voor de zieke, zijn twee ruime zitplaatsen voor begeleidende verpleegsters, enz., terwijl bij den chauffeur eveneens twee zitplaatsen zijn. Naar men ons verzekerde moet de wagen de mooiste zijn van alle ambulance-auto’s in ons land.”

 

In 1913 hanteerde Sietsma 50 ct/km voor leden van de provinciale Overijssels/Drentse vereniging ‘Het Groene Kruis’, tegen 65 ct/km voor niet leden.

Voor tollen, veren en wachttijden moest men apart afrekenen.