Ouderkerk a/d Amstel (Ouderamstel) | Gemeentelijke ambulancedienst Ouderamstel #

  • 1973 (maart) – 1987 (1 april)
  • 1973: Raadhuislaan 1, Ouderkerk a/d Amstel (garage brandweer), Dorpsstraat 14, Ouderkerk a/d Amstel (kantoor).

Nadat eind 1972 in de gemeente Ouderamstel een ernstig gewond persoon lang op straat had gelegen eer een ambulance verscheen, namen in 1973 enkele oud gedienden van Witmond het initiatief een gemeentelijke ambulancedienst op te richten die bemand werd door vrijwilligers. De gemeente nam de net nieuw gekochte ambulance over van Witmond en alarmering geschiedde via de brandweermeldkamer van Amstelveen. Naast Ouderamstel werd een vrij groot gebied bestreken met onder meer Abcoude. De dienst heeft enkele keren het wagenpark vernieuwd en mocht de wagen bij de brandweer stallen. Echter, door de ontwikkelingen in de jaren tachtig op gebied van financiering alsmede opleidings- en inrichtingseisen, werd het toch steeds lastiger. De dienst werkte met EHBO-ers en dat vond de meldkamer Amstelveen onvoldoende niveau zodat de dienst de laatste jaren nauwelijks meer voor spoedvervoer werd ingezet, precies waarom zij ooit in het leven was geroepen!

Per 1 april 1987 werd de dienst opgeheven en viel de vergunning toe aan de BaGD Amstelland/De Meerlanden. De ambulance verdween naar het buitenland.

  • Bron: Gras, Th., Van ‘sieckevoerder’ tot ambulancedienst. De geschiedenis van het ziekenvervoer in de regio Amsterdam en omstreken.Grave, 2004.

 

Ambulance archief

Tot:

reset filters