XT-BN-11

Op deze foto berust een auteursrecht. Foto: Edgar Boonstra Op deze foto berust een auteursrecht - fotocode A6 Op deze foto berust een auteursrecht - fotocode A6 Op deze foto berust een auteursrecht - fotocode A6 Op deze foto berust een auteursrecht - fotocode A6 Op deze foto berust een auteursrecht - fotocode B3. Op deze foto berust een auteursrecht - fotocode B3.

Informatie

Automerk: Mercedes-Benz | Personenwagen chassis
Autotype: 1995-2002 | W210 E-Klasse
Soort voertuig: Ambulance
Carrosseriebouwer: Miesen | D
Type opbouw | leverancier: - | Miesen NL
Bouwjaar: 1999
Provincie: Friesland
Dienst en standplaats: Regio 02 – Fryslân | UMCG Ambulancezorg | Ambulancezorg Fryslân, Leeuwarden
Roepnummer: FR12 | 02-112

Opmerkingen

Deze voorheen witte ambulance wordt bij de overname van “ambulances De Vrij”(Hans de Vrij) medio 2000 overgenomen door zijn neef Alexander de Vrij. Alexander de Vrij is een broer van William de Vrij, die op dat moment directeur is van RAV Drenthe te Assen. Alexander de Vrij neemt de naam “RAV Friesland ” aan die op de ambulances verschijnt. Dit duurt ongeveer een jaar, want al in 2002 neemt zijn broer William de Vrij de dienst over van Alexander met posten in Leeuwarden; Kollum/Buitenpost; Vlieland; Terschelling & Schiermonnikoog.

De naam RAV Friesland blijft op de ambulances staan op deze paar posten in Friesland, maar vallen dus onder de dienst in Drenthe. Ook William de Vrij komt daarna in slecht weer terecht en in 2003 wordt gezocht naar partners voor overname van de dienst in Drenthe en het stukje van Friesland. Er wordt door de dienst in Drenthe gezocht naar een overname partner en er volgen onderhandelingen met oa de ANWB. Als de ANWB afhaakt volgen er gesprekken met het Academisch Ziekenhuis Groningen. Dit ziekenhuis wil graag een ambulancedienst onder haar vleugels hebben en neemt de dienst uiteindelijk over. Tjerk Hiddes wordt daar later bestuurder tot 2019. De naam RAV AZG komt op alle ambulances in Drenthe en van het deel in Friesland die voorheen van De Vrij waren. De naam RAV AZG veranderd in 2005 weer in UMCG ambulancezorg. Bijzonder dus dat de ambulances in Drenthe en een deel van Friesland van een Gronings ziekenhuis zijn, maar de ambulances in Groningen zelf vallen niet onder dit ziekenhuis.

Ivm de RAV wetgeving vallen echter de ambulances van UMCG ambulancezorg die rijden in Friesland onder een samenwerking van twee diensten met als overkoepelende naam RAV Fryslan. Er zijn dus twee actieve diensten bij RAV Frylsan, namelijk Kijlstra met de hoofvestiging in Drachten en UMCG ambulancezorg met hoofdvestiging in het Drentse Tynaarlo.