PH-NET

bron: Herman Dekker (Historisch Nederlands Luchtvaartregister), Dalerveen) Op de voorgrond de toenmalige burgemeester van Ameland Roel Walda (fotograaf onbekend)

Informatie

Automerk: Auster
Autotype: Mk V
Soort voertuig: Ambulancevliegtuig
Provincie: Friesland
Dienst en standplaats: Ameland | Gemeente Ameland, Leeuwarden | Ameland
Datum indienst: 12-12-1953
Datum uitdienst: 28-08-1957

Opmerkingen

Op 23 juli 1953 werd na toestemming van de gemeenteraden van Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog (Texel deed dus niet mee) gemeenschappelijk een Waddenvliegtuig aangeschaft, dat ook geschikt was voor liggend ambulancevervoer. Het werd een Auster Mk V, die werd overgenomen van Smits Vliegtuigen Import uit Voorschoten. Het werd op 12 december 1953 op naam van de gemeente Ameland geregistreerd en werd gestationeerd op de Vliegbasis Leeuwarden, waar ook het onderhoud plaatsvond. Het werd gevlogen door personeel van de Koninklijke luchtmacht. Het was van buiten herkenbaar als ambulancevliegtuig door een rood kruis. Het werd behalve voor ambulancevluchten ook gebruikt voor het vervoer van post, vracht en personen. De eerste vlucht zou op 28 maart 1954 van Leeuwarden naar Ameland worden gemaakt. Uiteindelijk heeft het vliegtuig ongeveer 200 vluchten voor diverse doeleinden uitgevoerd, waarvan tenminste 86 levensreddend worden verondersteld. Nadat het in 1955 en 1957 twee maal als niet luchtwaardig was afgekeurd, werd het op 28 augustus 1957 verkocht aan een particulier en uiteindelijk in het Militair Luchtvaartmuseum in Soesterberg belanden om in 1988 weer in civiele handen te geraken en nu nog steeds als mobiel erfgoed (weer) luchtwaardig is.

 

Zie ook: Waldeck, Hans – : ‘Wie spoedig helpt, helpt dubbel’. De geschiedenis van het ziekenvervoer op Texel in de twintigste eeuw, Den Burg – 2013, pg. 56 -57.