Purmerend | Ruis #


Automobiel, motor- en rijwielhandel N.P. Ruis, Ruis BV, Purmerend

  • 1926 (1 oktober) – 1998 (1 april)

  • 1926: Koemarkt 62, Purmerend; 1960 Seringenstraat 4, Purmerend; Flevostraat 60A, Purmerend.

Per 1 mei 1919 had N.P. Ruis zich in Purmerend gevestigd met een automobielbedrijf. Hij besloot in 1926 dit uit te breiden met ziekenvervoer. In de jaren dertig breidde hij uit tot twee wagens. Begeleiding werd verzorgd door vrijwilligers van het Rode Kruis. Totaal drie generaties zijn betrokken geweest bij het ziekenvervoer in Waterland. In 1957 werd een ambulance door de gemeente gekocht en dan aan Ruis in exploitatie overgedaan. Geleidelijk breidde het bedrijf uit en nam Ruis verpleegkundigen in dienst. In 1983 werd de vergunning van de ambulance van de gemeente Edam/Volendam overgenomen. Ook leverde Ruis tijdelijk een verpleegkundige aan de firma Boon in Wormerveer en werkte hij samen bij de aanschaf van een nieuwe ambulance.

In 1998 ging het bedrijf op in een fusie met de GGD Zaanstad en Boon uit Wormerveer die leidde tot de vorming van de Ambulancedienst Zaanstreek/Waterland (AZW).

  • Bron: Gras, Th., Van ‘sieckevoerder’ tot ambulancedienst. De geschiedenis van het ziekenvervoer in de regio Amsterdam en omstreken.Grave, 2004.

Ambulance archief

Tot:

reset filters