Ommen | Ruitenberg

Garage Ruitenberg

Den Oordt 3 te Ommen

liggend ziekenvervoer van februari 1956 – juni 1961


Johannes Ruitenberg (roepnaam: Johan of Jo), geboren 14-12-1924 te Zwollerkerspel; is net als Jan Steen eerst in dienst als werknemer bij Hurink die in 1953 met zijn garage wil stoppen en op een andere plek in Ommen verder gaat met andere bedrijfsactiviteiten. Jo die net in dat jaar trouwt met Lina Vos (16 jan 1932), besluit om samen met zijn vrouw deze activiteiten over te nemen en neemt op 13 november 1953 de garage over van Hurink. Hij verhuist met dit bedrijf naar Den Oordt 3 te Ommen en verkrijgt al snel het subdealerschap van Ford via Sietsma te Zwolle en later is hij officieel dealer van de DAF personenwagens.

Behalve de verkoop en onderhoud van wagens heeft Ruitenberg een Shell tankstation, taxi en verhuurbedrijf en een kraanwagen. Voor het chauffeurs en monteurswerk nemen ze al snel meerdere werknemers aan en in 1956 heeft Ruitenberg zes personeelsleden.

Johans vrouw Lina doet vooral de administratie, maar rijdt ook met de taxi en verricht daarmee tevens zittend ziekenvervoer. Zo nu en dan rijdt ze later ook met de ziekenwagen, want in 1955 zijn er inwoners en instanties te Ommen ontevreden over het ziekenvervoer van Steen te Ommen en vragen of Ruitenberg dit ook zou kunnen verzorgen. Via zijn bevriende collega Westerbaan in Dedemsvaart neemt hij in februari 1956 zijn oude Opel Admiral ziekenwagen over voor 2600 gulden en schildert deze voor 175 gulden over. Mevr. Ruitenberg noteert in dat jaar bovenaan de kaft van haar schriftje een extra aantekening met de ritprijs voor de ziekenauto: normaal 1,50 gulden – ’s nachts en zondagen 2 gulden.

Precies een jaar later schaft hij ook een tweede ziekenwagen aan en wel een witte Chevrolet (bestelwagen) waar je in kan staan. Blijkbaar bevalt de wagen niet geheel, want op 28 april 1958 verkoopt hij deze weer en rijdt met alleen de Opel verder.

De fa. Steen heeft in die tijd ook nog steeds een ziekenwagen en verricht hiermee ook liggend ziekenvervoer, waardoor zij hevige concurrenten zijn van elkaar. De ene huisarts belt Ruitenberg een ander Steen.

Op 6 oktober 1958 koopt Ruitenberg een tweedehands lichte kleur Ford Customline ziekenwagen voor 1700 gulden en deze wagen vervangt dan de Opel ziekenwagen uit 1938 die hij daarna nog kan verkopen voor 275 gulden.

In juni 1960 deelt het algemeen ziekenfonds plattelandsfonds Zwolle – Ruitenberg mee dat er met de heer Steen een verdere regeling is getroffen ten aanzien van ziekenvervoer en met ingang van 1 juli 1960 het ziekenfondsvervoer door Steen zal geschieden. Ruitenberg vindt dit een vreemde zaak, daar er klachten bestaan over Steen en stapt naar de ziekenfondsraad. In september 1960 krijgt hij van hen schriftelijk bericht dat zij geen aanleiding meer zien om verdere bedenkingen te moeten maken en de beslissing zo laten. Ruitenberg kan nu alleen nog maar particulier verzekerden vervoeren en dat maakt het blijven exploiteren van een extra ziekenwagen in Ommen niet rendabel. Halverwege 1961 doet Ruitenberg de ziekenwagen van de hand.

Op 1 december 1967 stopt Jo Ruitenberg geheel met zijn bedrijf en werd rij-examinator in Almelo. Hij verkoopt zijn garage aan dhr. Oostendorp en dit bedrijf bestaat nog steeds als Volkswagen dealer in Ommen.

Ambulance archief

Tot:

reset filters