Oldenzaal | Loohuis

Loohuis – ambulancevervoer van 1966 tot 1979

Inleiding

In 1944 verzorgt de afdeling Oldenzaal van het NRK het ziekenvervoer met een omgebouwde ziekenwagen die door de firma Ter Lied ter beschikking is gesteld. Reefs Wegenbouw heeft een personenauto voor de afdeling, maar beide voertuigen worden gevorderd.

Het Rode Kruis is vast betrokken geweest bij de hulp tijdens een groot ongeval dat op 8 mei 1945 in Oldenzaal plaatsvindt tijdens feestelijkheden ter gelegenheid van de bevrijding. Enkele mensen knoeien met munitie en dat loopt mis. Er vallen vijf doden en meer dan vijftig gewonden die vooral naar het ziekenhuis te Oldenzaal worden gebracht maar ook door moeten naar Hengelo en Almelo. Eén overlijdt alsnog in het ziekenhuis. Op 11 mei zijn er nog 26 mensen opgenomen, van wie er twee in levensgevaar verkeren.

Na de bevrijding krijgt het Rode Kruis vermoedelijk een Austin K2 ter beschikking, maar in 1947 wordt de staat van het voertuig al omschreven als ‘abominabel slecht’ en daarom het jaar daarop al verkocht wordt. Het is het einde van de bemoeienis van het Rode Kruis met het ziekenvervoer.

Doordat het stadje een redelijke omvang heeft, compleet met ziekenhuis, is er wel degelijk behoefte aan een ambulance voor Oldenzaal eo. In de buurt liggen dorpen als Denekamp en Ootmarsum, waar zo nu en dan hulp gewenst is. Ook een deel van Losser hoort tot het verzorgingsgebied. Nu komt garage Ter Stege weer in beeld. Deze beschikt over een Chevrolet uit ca 1946 met als bijzonderheid een koperen waterreservoir op het dak. De ziekenwagen gaat altijd met twee personen op pad; iemand van de garage die stuurt en als vaste begeleiders de heer Henk Loohuis, die als enige over een EHBO-diploma beschikt. Als de Chevrolet total-loss raakt bij een ongeval in juni 1959, koopt Ter Stege een tweedehands Opel Kapitan uit 1955. Ter Stege komt echter in 1965 in conflict met het Algemeen Ziekenfonds Oldenzaal, omdat hij zou weigeren een nieuwe ambulance te kopen. Het ziekenfonds benadert op 3 januari 1966 het echtpaar Loohuis, dat na enkele overwegingen de knoop doorhakt en per 1 maart het ziekenvervoer in Oldenzaal gaat uitvoeren. Een opgestelde begroting laat zien dat Loohuis redelijk uit de kosten kan komen en er geen gemeentelijke subsidie nodig is, mits ook het zittende ziekenvervoer bij de berekening wordt betrokken. Voorlopig gebruikt hij nog wel de oude Opel van Ter Stege. Voor de tijd die nodig is om de Opel een beetje op te knappen wordt het ziekenvervoer tijdelijk gedaan met een politiewagen; een Citroen 2CV 4, beter bekend als ‘de lelijke eend’. Al vrij snel komt er een Ford ambulance en in 1969 een nieuwe Fiat 238, compleet met zuurstofinstallatie. Voorts is er een personenwagen voor het zittend vervoer.

 

Ambulance archief

Tot:

reset filters