Naaldwijk | Droog

De wagenmakersfamilie Droog komt oorspronkelijk uit Aarlanderveen. Willem Droog was vanwege de liefde in Naaldwijk terecht gekomen.Flip trad niet in de voetsporen van zijn vader en broers en begon een rijwielherstelbedrijfje aan Molenweg en in 1904 aan de Dijkweg 7, waar hij ook een café en drankenhandel begon. Deze nering was zo succesvol, dat hij al in 1906 naast zijn eerste huis een geheel nieuw Hotel Westlandia liet bouwen. Het rijwielherstelbedrijfje groeide uit tot een volwaardig garagebedrijf voor motoren en automobielen van zoon Cor Droog. Cor liet op de hoek van de Molenweg en de Dijkweg (Dijkweg 1 en 3) een nieuw garagepand bouwen, dat aanvankelijk Garage Westlandia heette, maar later gewoon Garage Droog.

Het liggend ziekenvervoer kwam rond 1924 op gang. Het garagebedrijf barstte in het begin van de jaren derig uit zijn voegen. Als gevolg van de bouw van een nieuwe Rooms-Katholieke kerk aan de Molenstraat, kwam de kerk aan de Dijkweg 8  tegenover de garage van Droog  leeg. Met toestemming van de pastoor richtte Cor Droog deze kerk in voor de stalling van auto’s. Er kwam zelfs een benzinepomp op het voorterrein te staan. De ziekenauto kreeg een verheven plaats op het altaar. Het liggend ziekenvervoer bleef een belangrijk onderdeel van het garagebedrijf, totdat zoon Phiel het in 1968 definitief overdroeg aan dorpsgenoot Jan Fransen.

 

(zie ook: Waldeck, Hans – : ‘Drie keer verkleden op een dag. Veelzijdige ziekenvervoerders in de Glazen Stad‘, Den Haag, de Wijk – 2008, pg. 40 – 52)

 

Auteur: Hans Waldeck, versie 2020 03 30

Ambulance archief

Tot:

reset filters