Lelystad | ANWB Medical Air Assistance (MAA)

Emoeweg 16, 8218 PC Lelystad
ANWB Medical Air Assistance B.V
Na een niet geheel gelukt experiment in 1968/1969 met helikopters die bij verkeersongevallen konden worden ingezet, begon de ANWB Medical Air Assistence (ANWB/MAA), een dochterbedrijf van de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB, per 1 mei 1995 met het stationeren van een traumahelikopter op het dak van het VUmc in Amsterdam. Dit werd de Life Line (ook wel Lifeliner) 1 genoemd. Per 1 augustus 1997 kwam er een tweede helikopter, de Life Line 2, die opereerde vanaf de Luchthaven Zestienhoven te Rotterdam. De Life Line 3 stond vanaf 1 maart 2003 paraat bij het UMC St Radboud in Nijmegen (vanaf 2005 gestationeerd op vliegbasis Volkel) en tot slot werd per 1 mei 2002 de Life Line 4 operationeel vanaf het dak van het UMC Groningen (sinds oktober 2016 vliegt deze heli vanaf Groningen Airport Eelde).

Hoewel alle traumahelikopters de mogelijkheid hebben een patiënt op een brancard te vervoeren, geeft men in de regel de voorkeur aan transport over de grond. Vervoer per helikopter is uitzondering. Voornaamste doel is het ter plaatse brengen van een gespecialiseerd traumateam (Mobiel Medisch Team ook wel MMT genaamd) bestaande uit een gespecialiseerde arts en een gespecialiseerde verpleegkundige. Zij beschikken over uitgebreider materiaal en meer diagnostische en therapeutische mogelijkheden dan de reguliere ambulancezorg kan bieden. Zij worden ter ondersteuning ingezet bij ernstige traumatische letsels, kinderreanimaties en alle gevallen waarin hun uitgebreidere mogelijkheden van meerwaarde (kunnen) zijn.

Naast vervoer door de lucht beschikt elke standplaats over een voertuig met chauffeur waarmee het MMT zo nodig over de weg kan worden vervoerd. Soms kan namelijk als gevolg van technische problemen of weersomstandigheden niet gevlogen worden of is de inzetlocatie handiger met de auto te bereiken. In de eerste jaren vlogen de traumahelicopters alleen overdag, maar sinds 2011 zijn de teams, na veel pilots met nachtvluchten, zo nodig ook ’s nachts inzetbaar met de helikopter.

Naast de vier traumahelikopters verzorgt ANWB/MAA in opdracht van en samen met de RAV Fryslân, ook de inzet van een zogenoemde ambulancehelikopter, ook wel Waddenhelikopter. Deze is gestationeerd op het vliegveld Leeuwarden en heeft als naam Medic 01. De bemanning bestaat uit een piloot en een ambulanceverpleegkundige en wordt voornamelijk gebruikt om patiënten vanaf de Waddeneilanden snel naar een ziekenhuis op de vaste wal te kunnen vervoeren.

De ANWB Medical Air Assistance (MAA) is een zelfstandig dochterbedrijf van de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB en opereert 25 jaar na de start met een traumaheli bij het VUmc nu 24/7 met vier Airbus Helicopters H135 die worden ingezet als traumahelikopters en twee reservehelikopters van het type EC135. Daarnaast opereert ze een ambulancehelikopter en een reserve van het type Airbus Helicopters H145. Met deze acht helikopters, 38 piloten in dienst en met meer dan 8.000 vluchten per jaar is de ANWB MAA dé operator van helikopters voor medische doeleinden voor het grootste deel van ons land.

Ambulance archief

Tot:

reset filters