Den Helder | Noordzee Helikopters Nederland BV (NHN) – SAR

Adres: Luchthavenweg 4/B1786PPDen Helder

             Markweg 2003198NBEuropoort

Noordzee Helicopters Nederland (NHN) is onderdeel van Noordzee Helicopters Vlaanderen (NHV) te Oostende (B). Deze luchtvaartmaatschappij opereert met vele helikopters de aan- en afvoer van personeel en materiaal naar de vele olie- en gas platformen in de Noordzee. Vanaf 2015 verzorgt NHV de SAR functie voor ons land met 2 SAR Helicopters.

Het uitvoeren van de search and rescue-taak (SAR) is de verantwoordelijkheid van de Kustwacht. Van 1990? tot 2015 werd deze taak uitgevoerd door het Ministerie van Defensie en zij hadden hiervoor drie gele helicopters beschikbaar. (2 van de Koninklijke Luchtmacht op vliegbasis Leeuwarden en 1 van de Marine op vliegkamp de Kooy te Den Helder). Medio 2010 gaf Defensie aan te willen stoppen met het verzorgen van deze functie en voor de operationele uitvoering van de SAR is door de Kustwacht sinds 2015 een contract afgesloten met de NHV Group om 24/7 te beschikken over twee SAR-helikopters. Eén helikopter is gestationeerd op vliegveld de Kooy in Den Helder en de ander staat gereed op de Maasvlakte (Europoort, Rotterdam). De Kustwacht alarmeert en stuurt de helikopters aan. De NHV Group zorgt ervoor dat de helikopters 24/7 beschikbaar zijn.

De bemanning van een SAR-helikopter bestaat uit vijf personen: een piloot, een copiloot, een hoist-operator, een reddend zwemmer en een ambulanceverpleegkundige. Vanaf 2020 wordt de ambulanceverpleegkundige niet meer ingehuurd via een uitzendbureau, maar is deze poule van verpleegkundigen in dienst van het Witte Kruis.

Ambulance archief

Tot:

reset filters