E-45777

Op deze foto berust een auteursrecht. Fotocode A5

Informatie

Automerk: Austin
Autotype: Overige typen
Soort voertuig: Ambulance
Carrosseriebouwer: Visser | Leeuwarden
Bouwjaar: 1951
Provincie: Overijssel
Dienst en standplaats: Zwolle | Politie #, Zwolle
Datum indienst: 1951
Datum uitdienst: 1959

Opmerkingen

In hetzelfde jaar dat de Gebr. Land het ziekenvervoer in Zwolle overnemen van Van Breemen en de GGD gevormd werd, begon de gemeentepolitie Zwolle met een voorzienin voor hulp bij ongevallen. Zij waren het soms lange wachten op een ziekenauto beu en bermerkte een toename van ongevallen en kochten daarom zelf een multifunctionele wagen voor de verkeersdienst die toch bij alle ongevallen kwam en bij evt slachtoffers dan gelijk als ambulance kon fungeren.

Deze zogenaamde Blauwe Engel werd op 28 september 1951 afgeleverd door de Gebr. Visser uit Leeuwarden aan de gemeentepolitie Zolle. De wagen was ingericht voor ongevallenvervoer en werd op het chassis van een Austin opgebouwd en voorzien van allerlei middelen, zoals een brancard, EHBO-materialen, een foto-installatie (de wagen was namelijk in dienst voor de verkeersdienst), dreggen, reddingsartikelen, een schrijftafeltje en jazeker: een fonteintje met zeepbak en handdoekenrek!

In Zwolle stond deze auto behalve als Blauwe Engel ook bekend als de ‘overvalauto’ of ‘uitrukauto’. Nog een bijzonderheid in de inrichting was de ‘Pullmotor’, een instrument voor kunstmatige ademhaling. De Zwolsche Courant berichtte hierover als volgt: “Weinig politiecorpsen in ons land bezitten zo’n apparaat en ‘bezitter’ is ook niet geheel het goede woord, want deze is in bruikleen van de GGD Zwolle”