BX-62-70

Informatie

Automerk: Cadillac
Autotype: Series 62
Soort voertuig: Ambulance
Carrosseriebouwer: Onbekend
Bouwjaar: 1952
Bouwjaar chassis: 1960
Provincie: Zuid-Holland
Dienst en standplaats: Zwammerdam | Fa. Heemskerk / NRK afd. Bodegraven, Bodegraven | Zwammerdam

Opmerkingen

Een hele bijzondere 1951 Superior-Cadillac Military Ambulance, voorzien van een zijdeur zonder raam en is uniek in ons land geweest lijkt het.

Via de link van bijgaand filmpje (https://www.youtube.com/watch?v=lLIThn5FPNM&t=2400s)  is rond 39.48 minuten een Cadillac Superior 1952 ziekenauto in actie zichtbaar met kenteken BX-62-70 van de afdeling Bodegraven uit Zwammerdam. Het kenteken stamt uit 1960. Het filmpje is in 1962 opgenomen, maar rijdt al met een blauw zwaailicht, maar dat werd pas in 1964 voor ziekenauto’s toegestaan!

De Cadillac zou een wagen van de Gebroeders Heemskerk uit Bodegraven kunnen zijn. Die hebben namelijk in samenwerking met het plaatselijke Rode Kruis in of na 1956 een Cadillac-ambulance gekocht. Het Rode Kruis betaalde toen een deel van de aanschafkosten, vandaar dat hun naam vermoedelijk erop is gekomen en het Rode Kruis een deel had aan het verzorgen van de bemensing van de ziekenauto. Vermoedelijk is deze Cadillac toen tweedehands gekocht door hen, want daarvóór had het Rode Kruis vanaf mogelijk 1946 een Austin K 2. M

Voor de oorlog was er in Bodegraven de fa. Timmers actief met ziekenvervoer en een ziekenauto in dienst had, maar er zijn tot heden geen naoorlogse activiteiten meer gevonden van dit bedrijf. Deze wordt nog genoemd in een overzicht van 1943 maar daarna niets meer te vinden.

De afdeling Bodegraven-Zwammerdam was destijds de grootste van Nederland! Ze hadden een zeer actieve EHBO-ploeg. Vermoedelijk zal de heer Heemskerk daar ook wel toe behoord hebben.

Overigens was de samenwerking tussen het Rode Kruis en de gebroeders Heemskerk kennelijk vrij innig, want het kenteken van hun laatste Mercedes (die reed van 1974-1981, kenteken niet bekend), stond op naam van het Rode Kruis Bodegraven dat meebetaalde. Diezelfde constructie zullen ze dan wel aangehouden hebben voor deze Cadillac en ook de opvolger van deze Cadillac, een Opel die de Gebroeders Heemskerk tussen de Cadillac en de Mercedes nog hebben gehad.