Zaandam | GGD Zaanstreek | GG&GD | DVG Zaanstad #


Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst (GG&GD) Zaandam, Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst (GG&GD) Zaanstreek, Dienst Volksgezondheid (DVG) Zaanstad, GGD Zaanstreek, Zaandam

  • 1955 – 1998

  • 1955: Czaar Peterstraat 4, Zaandam (Garage, bij J. de Boer); 1965: Zeemanstraat 43, Zaandam (Garage, bij garage Steemeijer); 1967: Hoogendijk 112, Zaandam (Garage, bij garage Starreveld Pzn.); 1970: Frans Halsstraat 29, Zaandam; 1996: Heijermansstraat 76, Zaandam.

De Zaanse GG&GD was in 1919 opgericht en al vanaf het begin betrokken bij ziekenvervoer doordat de enige verpleger geregeld werd ingezet om EHBO te verlenen en zo nodig een patiënt bij vervoer te begeleiden. Toen het bij een ongeval lang duurde eer een ambulance van De Boer ter plaatse was, besloot de GG&GD Zaandam in 1955 zelf een ongevallenwagen aan te schaffen. De eerste tien jaar werd deze bij De Boer gestald die de chauffeur leverde en het onderhoud verzorgde. Daarna kwam hij bij andere garages te staan. De verpleger van de GG&GD kwam op eigen kracht ter plaatse of werd opgehaald. In 1970 besloot de gemeente Zaandam om het ongevallenvervoer geheel zelf te gaan verzorgen. De ambulances stonden nu bij het eigen gebouw en werden door eigen chauffeurs en verplegers bemand. Geleidelijk groeide het wagenpark. In 1981 verwierf de dienst de vergunning van Bergamin uit Krommenie en in 1984 werd de ziekenvervoersafdeling van de firma Erven de Boer overgenomen. De dienst verhuisde in 1996 naar een nieuw gebouw aan de rand van de stad, vlakbij het ziekenhuis ‘De Heel’. In 1998 fuseerde de GGD Zaanstreek met ambulance Ruis en Boon uit Wormerveer tot de particuliere Ambulancedienst Zaanstreek Waterland (AZW).

  • Bron: Gras, Th., Van ‘sieckevoerder’ tot ambulancedienst. De geschiedenis van het ziekenvervoer in de regio Amsterdam en omstreken.Grave, 2004.

Ambulance archief

Tot:

reset filters