Naaldwijk | Fransen

Jan Fransen senior was al in 1908 met een stalhouderij in Naaldwijk begonnen. Zijn zoon Jan nam het bedrijf in het begin van de jaren vijftig over. Twee weken na zijn huwelijk in 1951 overleed plotseling zijn vader, waardoor hij de zorg kreeg over het grote gezin van zijn vader en moeder. Pas op 1 januari 1958 nam hij het vervoer- en transportbedrijf van zijn moeder over. De paarden werden vervangen door personen- (voor het rouw- en trouwvervoer) en vrachtauto’s (voor het vervoer van alle producten, die het Westland voortbracht).

Fransen begon al op 1 januari 1966 vanuit de ‘s-Gravenzandseweg 22 met ziekenvervoer voor de gemeente en het ziekenfonds in Naaldwijk in concurrentie met Droog (zie aldaar). In 1968 beëindigde Droog het ziekenvervoer en was Fransen nog de enige in Naaldwijk. Op 1juni 1979 werden de taxi- en ziekenvervoeractiviteiten overgenomen door zijn voormalige medewerker Wim van Veen, die in 1970 zijn eigen taxibedrijf in Poeldijk was begonnen, maar tot 1992 het bedrijf van Jan Fransen onder de naam Taxi Fransen vanuit hetzelfde adres (ook) in Naaldwijk voortzette. In 1992 werden de bedrijven van Wim van Veen en van  Jan van der Meer uit ‘s-Gravenzande samengevoegd tot Ambulancedienst Westland.

 

(zie ook: Waldeck, Hans – : ‘Drie keer verkleden op een dag. Veelzijdige ziekenvervoerders in de Glazen Stad‘, Den Haag, De Wijk – 2008, pg. 58 – 66)

 

Auteur: Hans Waldeck, versie: 2020 03 30

Ambulance archief

Tot:

reset filters