Deventer | Gem. Ziekenvervoersdienst | GGD & Plarei/Brandweer (1950-1977)

Gemeentelijke ziekenvervoersdienst ondergebracht bij de Plantsoen- en Reinigingsdienst (Plarei) 1950-1955

Eind 1948 was er binnen de gemeente Deventer een discussie losgekomen of men het ziekenvervoer niet zelf zou kunnen verzorgen. Toen de directeur van de Reiningingsdienst zag wat Haaxman aan subsidie vroeg, maakte hij eind 1948 een opzet voor een ziekenvervoersdienst die zou vallen onder de Reinigingsdienst. Voordeel was dat deze dienst al technische kennis in huis had en de chauffeur neventaken voor de reiniging kon doen in de uren dat er geen werk voor de ziekenwagen was. Ook de directeur van de GGD van gemeente Deventer zag in een gemeentelijke dienst wat kans om ook de hulp aan slachtoffers van ongevallen hierin onder te brengen.

Op 11 april 1949 ging de gemeenteraad van Deventer akkoord met het oprichten van een ziekenvervoersdienst van de gemeente Deventer zelf en dit over te nemen van de particuliere vervoerder Haaxman. De uitvoering zou worden ondergebracht bij de gemeentelijke Plantsoen & Reinigingsdienst (Plarei). Er werden 2 chauffeurs aangesteld met een EHBO diploma bij de Plantsoen- en Reinigingsdient (Plarei) en voor begeleiding kon men een beroep doen op een verpleger/verpleegster van hetzij het St Jozef of St Geertruiden ziekenhuis die dan eerst moest worden opgehaald.

Op 1 maart 1950 ging deze dienst van start en begon met 2 ambulances. Dit waren de nog maar 1 jaar oude Ford Mercury van Haaxman die men overnam voor 13.300 gulden en er werd een nieuwe Studebaker gekocht die vermoedelijk door de Zaanse firma IJzerhout is opgebouwd.

In 1955 kwam er een derde wagen bij en in 1958 waren deze drie wagens nog in dienst en in 1959 werd de Mercury vervangen door ook een Ford.

De GGD wil later meer medische inbreng en vanaf 1 februari 1967 wordt er een eigen verpleger aangenomen. Vanaf 1 januari 1974 stopt men met de samenwerking met de Plantsoen- en Reinigingsdienst en gaan de ambulances en verplegers over naar de gemeentelijke brandweer. De verplegers in dienst van de GGD en de chauffeurs werden geregeld via de brandweer. Deze regeling blijft tot 31 december 1977.

 

 

Ambulance archief

Tot:

reset filters